fredag den 3. december 2010

Kinesernes manere og omtanke for andre

Man kan selvfølgelig ikke slå alle 1.3 mia. kinesere over samme kam og generalisere at de er sådan og sådan – men det gør jeg altså alligevel i det følgende.

Kineserne har absolut ingen manere – de hakker, spytter og bøvser i et væk, og gerne lige foran en. I supermarkedet hvor man skal veje frugt og grønt, virker det som om de sætter en ære i at springe foran – faktisk virker det som om en hver form for kø, er et spørgsmål om at komme først, og helst ”snyde” alle andre – især udlændinge.

Visse steder skal man, når man handler, ”prutte” om prisen – ja, det er da meget sjovt de første par gange, men efterhånden føler man sig snydt og en smule hånet, da man jo ikke har en kinamands chance, så at sige, for at vide hvad de reelt ville tage af pris til en kineser. Og tror mig, de tager overpriser overfor udlændinge!

Det som satte dette indlæg igang, var da jeg hjemvendt fra indkøb, ser en bedstefar med sit 2 årige drenge-barnebarn på vej ind på en legeplads. De stopper op og drengen tisser lige foran porten, der hvor alle skal træde for at komme ind. Bedstefaren kunne have ført ham bare en meter til siden, så det ikke var lige der hvor andre skal gå, men nej, her tænker man ikke på andre – drengen skulle jo tisse.

Vi svømmer et par gange om ugen, og overalt i svømmehallen hænger der skilte med rygning forbudt – men på trods af det har vi fra første gang kunne lugte røg. Det undrede os, indtil Danny opdagede, at det er rengøringsmanden i herreomklædningsrummet, der står på toilettet og ryger..... og ingen tager sig åbenbart af det! I vores opgang og elevator er det samme gældende, der bliver jævnligt røget, kan vi lugte, til trods for forbuds-skilte. Og hvem er det lige der sætter sine skraldeposer i elevatoren, næsten hver morgen??

Trafikken er også lidt for sig. Alle regler og skilte virker som om de kun er vejledende og ikke påbud – i hvilket andet land, kører der ellers motercykellastvogne rundt uden lys på og gerne i mod den almindelig opfattelse af kørselsretningen.......


Lidt billeder fra trafikken

Som sagt kan man selvfølgelig ikke generalisere og sige at alle kinesere er sådan, for der findes også hjælpsomme og umiddelbart flinke kinesere. Nogle af dem, er vagterne ved vores boligkompleks. De tilbyde fra tid til anden at hjælpe med at bære mine indkøb fra taxa til opgangen og når de kommer og skal skifte vandbeholdere, tager de altid plastiksuttere på skoene, så de ikke sviner på gulvene. Og de er altid smilende og venlige. Det er ikke fordi de kan meget engelsk, et Hello er vist hvad det rækker til, men det er også nok.

Til slut lige et par kontrastbilleder fra byen......


Wuxi skyline
Temple i midtbyen.


1 kommentar:

  1. Er der ingen form for vestligt julepynt eller julemarked?

    SvarSlet